Kanser Ölümleri İki Katına Çıkacak!

Kanser Ölümleri İki Katına Çıkacak!

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), küresel çapta kanser vakalarının 2050 yılına kadar yüzde 75'ten fazla artacağını öngörüyor. Bu artışın en fazla düşük gelirli ülkelerde görülmesi bekleniyor.

 

Dünya Sağlık Örgütü'ne (DSÖ) göre, küresel kanser vakalarının 2050 yılına kadar yüzde 75'ten fazla artması bekleniyor.

DSÖ'nün kanserle mücadele konusundaki kolunu oluşturan Uluslararası Kanser Araştırma Ajansı'nın (IARC) en son verilerine göre, 2012'de dünya genelinde 14,1 milyon yeni kanser vakası ve 8,2 milyon kanser kaynaklı ölüm yaşanmıştı. On yıl sonrasında, 2022'de ise bu rakamların sırasıyla 20 milyon yeni vaka ve 9,7 milyon ölüm olduğu kaydedilmiştir.

Uzmanlara göre, 2050 yılına kadar 35 milyondan fazla yeni kanser vakası ortaya çıkacak; bu rakam, 2022 seviyelerine göre yüzde 77 artacak ve ölümler 2012'den bu yana neredeyse iki katına çıkarak 18 milyonun üzerine çıkacak.

Artan kanser vakaları, nüfusun yaşlanması ve büyümesi yanında tütün kullanımı, alkol tüketimi ve obezite gibi faktörlerle de bağlantılıdır.

En yüksek gelirli ülkelerin 2050 yılında 4,8 milyon yeni vaka kaydedeceği tahmin edilmekle birlikte, en büyük oransal artışın düşük gelirli ülkelerde yaşanacağı öngörülmektedir. Bu ülkelerdeki kanser ölümlerinin neredeyse iki katına çıkması beklenirken, vaka artışının etkileri ülkeler arasında eşit bir şekilde hissedilmeyecek.